Kleka

Juniperus-Communis
KLEKA
Latinski naziv: Juniperus communis
Sinonimi: smrek, smreka, smrekovina, smreč, smrika, smrica, smrkva, šmrca, fenja, crna smrekinja, crna smrekva, smrekva, barovica, borovac, brika, brinje, klekovina, obična borovica
Razdeo: Pinophyta
Klasa: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Cupressaceae
Rod: Juniperus
poprecna-linija
Opis biljke:
Smreka ili borovac raste kao grm vrlo promenljivog oblika. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu. U početku su svetlozelene boje, a posle potamne. Sa gornje strane lista nalazi se plavkasto-bela crta. Listovi su dugački 8 do 10 mm. Muški cvetovi su žuti i nalik klasu, a ženski su cvetovi češeri sa izgledom boba. Plod je crna, modrikastim prahom posuta bobica. Svi delovi imaju fini aromatičan miris. Plodovi su gorko-slatkog okusa, a iglice gorke i smolaste.
poprecna-linija
Poreklo:
poprecna-linija
Stanište:
Rasprostranjenost smreke je od severne Amerike, preko južnog Grenlanda, Evrope, severne Afrike do istočne Azije. Raste po klisurastom neplodnom tlu i belogoričnim i crogoričnim šumama. Često se nalazi u velikim grupama na kamenitoj, kraškoj podlozi - od primorskog područja do brdskih i planinskih predela.
poprecna-linija
Razmnožavanje, gajenje i nega:

Raste na sunčanim, suvim mestima, na krečnjakom bogatom tlu. Dozreva tek druge godine u jesen. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suvom i zračnom mestu. Plod smreke ili borovice ne sme se sušiti na suncu.

Drvo smreke koristi u proizvodnji sitnog nameštaja i za rezbarenje, zbog lepih boja drveta, koje se od svetložute, pri kori, menjaju u crvenosmeđu u sredini.

poprecna-linija
Lekoviti deo biljke:
Plodovi, iglice, vrškovi grančica i samo drvo.
poprecna-linija
Energetska i nutritivna vrednost:
poprecna-linija
Lekovito delovanje:
Čaj od plodova jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamence i pesak iz žuči, bubrega, mokraćnog mehura.
Odlično leči beli cvet, a preporučuje se za lečenje plućnih bolesti, osobito astme. Mladi vršci kuvani u mleku leče kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i dr.
poprecna-linija
Recepti:
Napomene:
Ne preporučuje osobama sa slabim bubrezima i trudnicama.

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner