Koje je ulje najbolje

Ulja nisu samo bogat izvor energije, već obezbeđuju osnovne masne kiseline koje su važne za mnoge funkcije organizma

Raznovrsna jestiva biljna ulja nisu više retkost u našim prodavnicama. Dostupna su u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane. Osim toga što predstavljaju bogati izvor energije, ona obezbeđuju osnovne masne kiseline, vitalne za brojne funkcije organizma i za zdrav kardiovaskularni, reproduktivni imuni i nervni sistem.

 Suncokretovo-ulje.jpg  
 Suncokretovo ulje - nepravedno zapostavljeno  
kašika od 15 g sadrži 124 kalorije i 13,8 g masti od kojih su 1,5 g zasićene masti.Ovo ulje je bogato vitaminom E, koji pomaže u zaštiti ćelija organizma i smanjuje holesterol. Ako se ovo ulje koristi nekoliko puta za prženje, u njemu se stvaraju štetne masti.
  
Orahovo ulje - sprečava upale 
kašika od 15 g sadrži 124,2 kalorije i 13,8 g masti, od kojih su 1,2 g zasićene masti. Bogato je nezasićenim omega 6 i 9 kiselinama, koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje svake ćelije unašem organizmu. Esencijalne masne kiseline iz orahovog ulja blokiraju hemikalije koje izazivaju upale u organizmu. Kao i sva jestiva ulja, i orahovo je bolje sveže. Čuvajte ga u flaši braon ili zelene boje da bi bilo zaštićeno od svetlosti.

Ulje od bundeve - (rudnik omega kiselina)

Kašika od 15g sadrži 124 kalorije i 14g masti, od kojih su 2.25g zasićene. Da bi se dobilo ovo ulje, semenke se peku na visokoj temperature i u presama cede. U zavisnosti od vrsta bundeve, može da sadrži i do 15% omega-3 kiselina I 60% omega-6 kiselina. Semenke bundeve predstavljaju odličan bilans esencijalnih masnih kiselina. Bogate su gvožđem, cinkom, kalijumom i magnezijumom.

 

Ulje od avokada - (protiv katarakte i pritiska)

Kapika od 15g sadrži 135 kalorija i 15g masti, od kojih su 2g zasićene. Od avokada se poizvodi vrlo kvalitetno ulje koje sadrži oko 70% monozasićenih masti. Ovo voće jedan je od najbogatijih izvora beta-sitosterola, za koji je klinički dokazano da smanjuje nivo lošeg holesterola. Bogat je I luteinom koji štiti od pojave katarakte. Kao riznica vitamina E i kalijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju.

 

 Maslinovo-ulje.jpg

Maslinovo ulje - (idealno za salate)

Kašika od 15g sadrži 135 kalorija i 15g masti, od kojih su 2.2g zasićene. Iako nije bogato omega 3 i 6 masnim kiselinama, ovo ulje sadrži visok nivo oleinske kiseline, za koju se smatra da igra značajnu ulogu u smanjenu rizika od srčanog udara. Naziv ’’ekstra devičansko’’, ’’čisto ’’, ’’stoprocentno ’’ ili ’’ekstra blago’’ znaće da je ulje hladno ceđeno, čime su sačuvani sastojci koji pozitivno utiču na zdravlje.

 

Ulje od repice - (idealno za prženje)

Kašika od 15g sadrži 134.5kalorija i 14.9masti, od kojih je 1g zasićenih. Ulje repice je najbolje ako je nerafinisano. Ovo ulje može se zagrevati na visokoj temperaturi, a da pri tome ne izgubi svoja svojstva, pa je zato dobro za prženje. Budući da je uljana repica usev koji se često prska pesticidima kako bi se zaštitio od brojnih štetočina, jako je važno da pri kupovini obratite pažnju na to da na pakovanju piše da je ulje nerafinisano.

 

Kokosovo ulje - (lako se vari i sagoreva kalorije)

Kašika od 15g sadrži 135 kalorija i 15g masti, od koji su 13,9 zasićene. Kokosovo ulje spada u zasićene masti za koje se zna da nisu dobre. Ipak postoji razlika između zasićenih masti u kokosovom ulju i onih u keksu ili kolačima. Ova masnoća se lakše vari, ide direktno u jetru, pretvara se u energiju i ubrzava metalobizam, tako da dolazi do bržeg sagorevanja kalorija. Zato treba uneti 10% zasićenih masti dnevno.

 

Svemoćni članovi porodice OMEGA

Omega masne kiseline su polinezasićene masti, potrebne za normalno funkcionisanje mozga, rast i razvoj, zdrave kosti, za kožu i rast kose, regulaciju metabolizma i održavanje reproduktivnog procesa. Omega-3 i omega-6 kiseline su osnovne masne kiseline - naš organizam nije u stanju da ih sam proizvodi i zato ih moramo unositi kroz ishranu. Omega-9 kiseline nisu osnovne - organizam ih može proizvesti, ali je potrebno da i njih unosimo.

OMEGA-3: riba i riblje ulje

Važne su za pravilan razvoj mozga i vida kod dece. Sprečavaju zgrušavanje krvi i upala u organizmu, a pokazalo se da štite od srčanih oboljenja, artritisa, bolesti kože, depresije i drugih psihičkih poremećaja.

OMEGA-6: koštunjavo voće, jaja i žitarice

Gama-linolenska kiselina (GLA) predstavlja osnovnu masnu kiselinu u porodici omega-6. Pomaže zdravlju kože, kose i noktiju.

OMEGA-9: maslinovo ulje

Oleinska kiselina je deo omega-9 porodice, a ima je i u maslinovom ulju. Potpomaže smanjenje taloženja masti u arterijama, tako da štiti od kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara.

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner