Lincura - Koren zlata vredan

Iako je većini na spomen lincure na umu rakija, reč je o izuzetno lekovitoj biljci, koju su stari narodi koristili za lečenje duže od dve hiljade godina.

Na pomen lincure većini je na umu rakija. Međutim, ljudi nedovoljno znaju da njen naziv potiče od istoimene biljke, koja se od davnina koristi u lekovite svrhe. Lincura (Gentianalutea), u narodu poznata i kao srčanik, predstavlja trajnu biljku sa korenom koji može da doživi pedesetogodišnju starost. Koren je veoma dugačak, debeo i razgranat, spolja smeđe do tamnosmeđe boje, a unutra žut. Ovo je važno znati, jer upravo koren predstavlja lekoviti deo koji se skuplja u jesen ili rano proleće, vodeći računa da to budu starije biljke. Sastojci korena nalaze se u velikom broju lekova koji se proizvode u apotekama i farmaceutskoj industriji, ali je, takođe, izuzetno važan i u narodnoj medicini. U apotekama se uglavnom pravi ekstrakt od lincure, mešani gorki čajevi, ali i drugi preparati gorkog ukusa.


Osušeni koren je aromatičan, za razliku od svežeg koji ima neprijatan miris. Koren treba brzo sušiti rasecanjem po sredini. Suši se na mestu koje ima dobru ventilaciju. Osušen koren treba da ima žutu ili crveno-smeđu boju. Inače, ova biljka najčešće raste grupno na pustim mestima, među grmljem, kao i na planinskim pašnjacima i livadama. Može da se prepozna po lepim zlatnožutim cvetovima, koji su spratno poređani na biljci. Cveta od jula do avgusta, ali tek posle pet godina od kada se zasadi. Lincura sa Zlatibora u svetu je poznata kao jedna od najboljih.

U lekovite svrhe lincura se koristi više od dva milenijuma, mada je njen hemijski sastav upoznat tek u prošlom veku. Ali zato, u drugom veku p.n.e. ilirski vladar Gencij lincuru je preporučivao kao lek protiv kuge i tako trajno ostao upamćen kroz naziv ove biljke. Zbog nekontrolisanog branja nakon Drugog svetskog rata, gotovo do istrebljenja, danas je lincura zakonom zaštićena. Zato, prilikom vađenja korena, glavu korena sa pupoljcima treba vratiti u zemlju da bi se omogućilo dalje razmnožavanje ove ugrožene biljne vrste. U novije vreme ova korisna biljka uzgaja se u baštama, ali i na livadama kao industrijsko bilje.

Koren je zanimljiv jer sadrži heterozide gorkog ukusa, koji su njeni glavni lekoviti sastojci. Neki među njima smatraju se najgorčim supstancama. Zbog toga je lincura najtipičniji i najbolji amarumtonicum. Gorčinom svojih heterozida lincura stimuliše pokretljivost želuca i izaziva jače lučenje želudačnog soka, pojačava pražnjenje žučne kese i lučenje žuči. A za dobar krvotok dovoljno je staviti komad korena lincure dužine pet santimetara u flašu rakije, i u malim čašicama piti na prazan želudac. Narodna medicina lincuru preporučuje i za stomačne tegobe, protiv groznice, za jačanje organizma i pospešivanje apetita. Lekoviti napitak pravi se ili stavljanjem korena u rakiju, ili kuvanjem u vodi, koja se kasnije takođe pije u čašicama na prazan stomak.

Lincuru treba uzeti i kod napada mučnine i nesvestice, kao i za lečenje malokrvnosti i bledila. Spolja se koristi za lečenje dubokih i inficiranih rana. Kao lek ili pomoćna terapija lincura je delotvorna i kod bubrežnih bolova, gasova u stomaku, zatvora, menstrualnih bolova, bronhitisa, gorušice, kašlja i kijavice, pada imuniteta... U slučaju upale vena, kao oblog preporučuje se koren lincure pomešan sa rakijom. Široku lepezu terapijskog delovanja lincura ima jer pored heterozida sadrži i druge lekovite sastojke. Na prvom mestu to su alkaloidne gentanine, zatim biljna vlakna, biljne masti, eterična ulja, mineralne soli, pektin...

Lincura se jedino ne preporučuje trudnicama i osobama sa povišenim pritiskom, kao i osobama koje imaju gastritis i čir.


LEKOVITI PROIZVODI

Vino od lincure

Usitnjen koren od lincure, u količini 30 do 50 grama treba potopiti u litar belog vina. Ostaviti da tako stoji deset sati, a zatim procediti i piti po kašičicu, tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Čaj od lincure

U dva i po decilitra hladne vode treba staviti jedan gram korena lincure da stoji četiri sata. Od ovako spremljenog čaja, sat vremena pre jela treba popiti šoljicu. Inače, ovaj čaj je odličan protiv gorušice, nadutosti i svih drugih bolesti želuca.

Tinktura

Pravi se tako što se deset grama lincure prelije sa sto mililitara 70 procentnog medicinskog alkohola, koji inače predstavlja izuzetan antiseptik.

Preparate od lincure isključivo treba uzimati pola do sat vremena pre jela. Ukoliko se uzimaju neposredno pre obroka ili nakon jela, mogu da izazovu probleme u varenju.

Autor: Z. O. Joksović

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner