Pravljenje jabukovog sirćeta i njegova korisnost

Kako se pravi jabukovo sirće?

jabukovo-sirce

Da biste napravili jabukovo sirće u domaćim uslovima, potrebne su vam, pre svega, dobre, zdrave i neprskane jabuke. Ukoliko imate mogućnosti da pravite sirće od divljih, samoniklih vrsta, utoliko bolje. Odaberite najpre potpuno zdrave plodove, a zatim ih usitnite zajedno sa semenom.

Jabučnu pulpu (usitnjeno "meso" jabuke) zajedno sa sokom koji su ispustile tokom mlevenja ili seckanja, stavite u odgovarajuće sudove, kao što su staklene tegle, plastične posude ili burad. Po potrebi se može dodati malo vode i šećera, ukoliko se sirće pravi od nedovoljno sočnih i slatkih vrsta. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana, na suncu nešto kraće.

Posle završenog procesa sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mestu.

Posle završenog procesa, sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetložuta i bez taloga. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Sirće je odličan izvor vitamina B i D, kalcijuma, gvožđa, fluora, magnezijuma, mangana, fosfora, silicijuma i sumpora. Ono takođe sadrži korisne enzime i glavne aminokiseline. Svojom kiselošću, sirće poboljšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, dva minerala koji ženama obicno nedostaju.

Optimalna doza jabukovog sirceta koju treba uzeti u toku jednog dana je rastvor od 2 kašike sirceta u mlakoj void uz dodatak dve kašike meda.

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije..

Neki od saveta za korišćenje jabukovog sirćeta:

Protiv glavobolje

Popiti času vode u kojoj su razmućene dve kasike meda i dve kašike jabukovog sirceta.

Protiv opekotina

Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To će sprečiti pojavu pliha i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Za ispiranje grla

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv nolova u sinusima

Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kaščica jabukovog sirćeta

Protiv ekcema

Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje

Svako jutro na prazan zeludac piti casu vode sa jednom do dve kasicice sirceta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirce utice na sagorevanje suvisnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena

Svakog jutra i veceri istrljati cistim jabukovim sircetom kozu preko prosirenih vena i dva puta dnevno popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Ova terapija traje mesec dana.

Protiv mitisera

Jedan deo jabukovog sirceta izmesati sa osam delova vode i tom tecnoscu tri puta dnevno prskati lice.

Dragoceno protiv trovanja

Antisepticko dejstvo sirćeta korisno je i za sistem organa za varenje. U srednjem veku, namirnice za koje se smatralo da su pokvarene potapale su se u sirće da bi se smanjila njihova štetnost. Danas se preporučuje da se pije rastvor jedne supene kašike sirćeta u časi ključale vode kao prevencija dijareje.

U borbi protiv parazita


Zahvaljujuci svojoj kiselosti, sirće ima cudesna "odbijajuca" svojstva. Ispiranje kose sircetom posle šamponiranja omogućava trajno uklanjanje vaški, a primenjeno na telo tera buve. Ako njime prebrišete krevet i dušek, uklonićete opasnost od pojave crvića. Takođe možete dodati jednu do dve supene kašike sirćeta u vodu u kojoj perete povrće i oterati razne insekte.

Posle ujeda insekta

Rimljani, koji su verovali da sirće deluje protiv ujeda otrovnih životinja, preuveličavali su njegove moći. Ipak, ako ga nanesete na kožu posle opekotine od meduze, otok će se odmah smanjiti. Takodje deluje i prilikom ujeda ose, mrava ili pauka, ciji otrov moze da neutralise.

Odlično za kosu

Sirće blagotvorno deluje na kosu. Nanesite ga na kosu pre šamponiranja da podstakne lokalnu mikrocirkulaciju, osveži kožu glave i spreči opadanje kose. Takođe je dragoceno u borbi protiv peruti i svraba. Dodajte sirće poslednjoj vodi za ispiranje, da bi vam kosa bila sjajnija i mekša.

Nega problematične kože

Sirće sprečava pojavu većih bubuljica i isušuje manje. Dovoljno je pomesati jednu supenu kašiku sirćeta sa pola litre mlake vode i ispirati lice svake večeri posle umivanja. Zahvaljujući svojim svojstvima antioksidansa, sirće sprečava i prevremeno starenje kože lica. Kiselost sirceta pospešuje uklanjanje mrtvih površinskih ćelija i podstiče obnavljanje ćelija.

Autor: Snežana Đaković
Izvor: Agropress

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner