Holesterol u namirnicama

Namirnice bogate holesterolom:

10. Žumance - Najviše holesterola definitivno ima u žumancetu kokošijeg jajeta (2300mg). Holesterol u ovoj namirnici definitivno prednjači nad svim ostalim njenim sastojcima (nekim kiselinama).

9. Kavijar - Sadrži holesterol u količini od 500mg.

8. Pileća džigerica - Kada smo već kod koka ne bi smeli da izostavimo pileću džigericu (370mg) koja ima visoku hranljivu vrednost, a sadrži i vitamine B5 i A.


7. Svinjska džigerica - Takođe je na listi namirnica koje prednjače u količini holesterola. Retko ko bi samo i pomislio da ima manje holesterola (250mg) nego pileća džigerice. Jer, uvek kada pomislimo na svinju pomislimo na nešto masno, što baš i nije slučaj sa kokoškom. Može da se pohvali i sadržajem vitamina A i vitamina B2.

6. Fermentisani puter - Masti čine najbrojniji sastojak ovog proizvoda (oko 80%), a holesterola ima u količini od 230mg.

5. Majonez - Za ovu namirnicu nismo ni sumnjali da ne sadrži holesterol. Iako sadrži i vitamin E, prva asocijacija nam je ipak holesterol, koga ima u količini od 150mg.

4. Krem (mlečna mast) - Jeste da je lepo i ukusno kada u topli napitak, poput kafe, ubacimo i malo kremaste mlečne masti. Ali, od sada imajte na umu da ovaj sastojak sadrži holesterol, što i nije baš dobro. Ima ga nešto manje nego u majonezu oko 120mg, ali ni to nije zanemarljivo.

3. Krofna - Pojava krofne na listi namirnica bogatih holesterolom svakako će rastužiti mnoge, pre svega sladokusce. Na 100gr, srećemo se sa 100mg holesterola.

2. Torta - Mi bismo se ovde ipak ograničili na onu slatku, rumenu, toplu mirišljavu kori za tortu koju su mame ili bake upravo izvadile iz rerne. Za nijansu je zdravija od krogne, jer sadrži 84mg holesterola, ali svakako nije među namirnicama koje se preporučuju za jelo.

1. Jagnjetina - Nije da ga nema uopšte, ali jagnjetina se na našoj listi namirnica bogatih holesterolom na poslednjem mestu, odnosno kao namirnica koja ima najmanje holesterola. Ko ukusne i sočne jagnjetine koja se “lepi za prste” ta cifra iznosi 73mg.

Namirnice koje sadrže najmanje holesterola

1. Crni luk - Jeste da nije omiljen među mladima, ali je zato zdrav. Zaslužio je prvo mesto na našoj listi zdravih namitnica tj. omih koje imaju najmanje holesterola. Manje ili više ljut, ali sadrži samo 1mg holesterola. Dovoljan razlog da ga preporučimo u svakodnevnoj ishrani.

2. Kakao - Deca obožavaju da ga piju jer tako imitiraju svoje roditelje koji ispijaju kafu. U sebi sadrži i bakar i cink, a holesterola ima samo 1mg, isto kao i kod crnog luka. Nije onda ni čudo što su čokolade bogate kakom uvek među najskupljim slatkišima.

3. Margarin - Postoje nutricionisti koji mu pronalaze neke druge mane, ali što se holesterola tiče odlično se drži. Sadrži samo 3mg holesterola. U sebi “nosi” i vitamin E.

4. Jogurt - Ova namirnica je odličan probiotik, a sada možete slobodno da ga koristite i bez bojazni da ćete preko njega u organizam uneti holedterol. Ima ga samo u količini od 3mg.

5. Biskvit - Jeste da unošenje slatkiša u organizam, generalno, nije preporučljivo, ali ako hoćete da izbegnete holesterol onda se slobodno “bacite” na grickanje tvrdog biskvita. Sadrži holesterol u količini od 10mg.

6. Pita sa mesom - Verovali ili ne, pita sa mesom sadrži količinu od samo 15mg holesterola. Osim nekih kiselina bogata je i vitaminom A.

7. Kozije mleko - Mleko ove domaće životinje često se nalazin na listi zdravih namirnica koje se preporučuju. Njegova surutka je još bolja, a što se mleka tiče sadrži 13 miligrama holesterola na 100 grama.

8. Karamela - Evo još jedne poslastice koju možemo da konzumiramo, a bez straha, bar kada je o holesterolu reč. Retki su oni koji ne vole karamelu, a mnog će je sada voleti još više jer sadrži samo 14mg holesterola.

9. Prirodni beli sir - To je onaj sir koji mi zovemo “domaći beli”, a može i da se maže na hleb. Sadrži holesterol u količini od 20 miligrama.

10. Tunjevina - Ovde se misli na komadiće tunjevine u ulju, koji se prodaju u konzervi. Bogata je i vitaminom E, a sadrži samo 32 miligrama holesterola.

Izvor: 24 sata

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner