3 zdrave istine o svinjskoj masti

svinjska-mast-21-02
Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav uništava ljudsko zdravlje.


No najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za telo. Naravno, s njom ne treba preterivati, ali zbog ovih istina zaslužuje biti deo svakog domaćinstva u kojem će prizvati i ukuse jela naših baka.

Zbog količine zasićenih masti i holesterola, svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, no dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje. Margarin naime sadrži stvari sintetičkog porekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti, jer podižu nivo lošeg LDL kolesterola, a snižavaju nivo dobrog HDL kolesterola.

Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća, za poređenje kokosovo ulje je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego, na primer,  u maslacu.

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku ključanja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250 °C. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju. Naravno, pržena hrana se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama, no kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego onoj koju su koristili naši stari. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je reč pritom o zasitnoj namirnici koja stvara duži osećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izvor: ZdravaPriroda.com / samopismo.net

 

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner