Kako da ojačate imunitet deteta

jacanje-imuniteta-deteta-10-03

Evo sedam jednostavnih načina uz pomoć kojih ćete detetu ojačati imunitet...

Dobar imunitet je prva linija odbrane od zaraznih bolesti. Pad imuniteta kod dece i odraslih se povećava početkom i krajem zime, što može da bude podloga za mnoge infekcije. Pravilna ishrana i fizička aktivnost samo su neki od preduslova za dobro zdravlje. Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete podići imunitet vašeg deteta...

Ukoliko je vaše dete probirač i ne voli voće i povrće konsultujte se sa pedijatrom koje suplemente možete da mu date.

 

Obogatite ishranu povrćem i voćem
Voće i povrće kao što su šargarepa, grašak, narandže, sadrže vitamin C i karotenoide. Ishrana obogaćena ovim namirnicama povećaće sposobnost organizma da stvori više belih krvnih zrnaca i antitela koja štite od virusa i hroničnih bolesti.

Neka dete pije dosta tečnosti

Veoma je važno da dete pije dosta vode, jer voda reguliše mnoge telesne funkcije. Znojenjem se reguliše temperatura tela, otrovi se izbacuju uriniranjem i omogućuje se cirkulisanje korisnih materija u krvi. Zbog toga je od velike važnosti da dete nadoknadi svu izgubljenu tečnost, a to je naročito značajno za onu decu koja su aktivna odnosno koja idu na neki sport. Dobra hidratacija je važna za jačanje imuniteta, koncentraciju. Dosta tečnosti, značajno smanjuje rizik od hroničnih bolesti i urinarnih infekcija.

Izbacite grickalice
Smanjite količinu kupovnih grickalica i gotovih jela u dečjoj ishrani, jer ove namirnice nemaju dovoljno hranljivih materija. Umesto toga, najbolje bi bilo da sami pravite integralne grickalice i keksiće. U pravljenju domaćih grickalica mogu da vam pomognu i deca, biće svima zabavno, a hranićete se i zdravoje nego ranije.

Dodatak u ishrani deteta

Ukoliko je vaše dete probirač i ne voli voće i povrće konsultujte se sa pedijatrom koje suplemente (dodatke u ishrani) možete da mu date. Dokazano je da propolis, vitamini C i D, kao dodaci ishrani, podstiču razvoj i jačanje imuniteta.

Dovoljno sna

Postarajte se da ukoliko je dete mlađe stekne naviku da svako popodne legne da se odmori. Tokom sna telo se odmara i jača sve odbrambene mehanizme, kao i imuni sistem.

Bitna je i higijena
Higijena je veoma važna kao pomoć imunitetu u odbrani organizma protiv virusa i infekcija. Naučite dete da redovno pere ruke pre i posle jela, nakon igre napolju ili šetnje sa ljubimcem.

Sportske aktivnosti
Razvijajte kod deteta sportske aktivnosti, jer fizička aktivnost pozitivno će uticati na jačanje imuniteta. Idite svi zajedno u šetnju ili vožnju biciklom, na kizanje ili u vožnju rolerima...

Izvor: Bebac

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner