Lečenje opekotina

PROTIV OPEKOTINA

Pomešati sto grama narendanog krompira i sedamdeset pet grama bademovog ulja. Tom smesom se premažu opekotine pa se preko toga stavi gaza.

LINIMENTUN CALCIS (ZA OPEKOTINE)

Preparat se izradjuje od jednakih delova lanenog ulja i krečne vode (od ugašenog kreča). Delovi se jednostavno mućkaju dok mešavina ne pobeli. Takvom mešavinom se mažu opečena mesta. Koristi se samo kod manjih opekotina (prvog stepena) koje se manifestuju crvenilom.

ZA OPEKOTINE, UBOJE I DRUGE KOŽNE BOLESTI

Samelje se sedamdeset grama piskavice, popari se litrom ključale vode i ostavi dva sata uz češće mešanje. Nakon toga se koristi kao oblog, tako što sr gaza natopi tečnošću i previje preko rane. Menjati oblog na svaka četiri sata, a po potrebi i ranije.

MLE?NA KAŠA KAMILICE ZA OPEKOTINE

Pedeset grama u prah samlevene kamilice popari se sa tristotine mililitara ključalog mleka. U drugi sud se stavi pedeset grama lanenog semena u dvestotine mililitara mlakog mleka da stoji dva-tri sata. Ocedjena gusta i sluzava tečnosti od lana i kamilica sa mlekom koju smo procedili se pomešaju. Ovom kašom se oblažu bolna mesta. Kaša je izvrstan lek za lečenje opekotina, opekotina od sunca, za sazrevanje čireva, za uboje, upale kože I sluzokože.

PROTIV OPEKOTINA


Dunju isečenu na sitnije komadiće kuvati u vodi dok se potpuno ne raskuvaju. Ocedjenu i propasiranu dunju u obliku kaše naneti na opekotinu i tako držati petnaest minuta, a zatim se kaša ukloni a rana se premaže uljem od badema ili kantariona.

PROTIV OPEKOTINA , PROMRZLINA I NADUVENIH O?IJU

Dve kašike svežih ili suvih cvetova nevena kuvati u jednoj litri vode deset minuta. Nakon toga tečnost procediti i od odvara napraviti obloge i stavljati na obolela mesta.


PROTIV ČIREVA I OPEKOTINA
Mast se priprema od jednakih delova meda, mekinja pšeničnog brašna, i maslaca uz dodatak malo vode ako je to potrebno koja samo treba da služI da bi kaša bila retka i laka za mazanje preko čireva ili preko opekotina. Umesto maslaca može se upotrebiti maslinovo ili riblje ulje. Onda vam voda možda i neće biti potrebna, a mast ima još bolje lekovito dejstvo. Kod čireva tretiranih ovom mašću isti će manje boleti i lakše će provaliti, a opekotine će manje boleti.

ZA ISPIRANJE GNOJNIH RANA I PROTIV OPEKOTINA


Od listova aloje iscediti osamdeset mililitara svežeg soka, pa to pomešati sa dvadeset mililitara sedamdesetpetoprocentnim alkoholom. Ovom tečnošću možete ispirati otvorene i gnojne rane i oblagati opekotine. Alkohol deluje antibakterijski, a sok aloje ublažava upalna svojstva i leči obolelo mesto.


Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner